This is a light yet
wonderfully fragrant fish recipe.
Korma has its roots in the
Mughal cuisine of the Indian subcontinent. It is a characteristic
Persian-Indian dish which can be traced back to the 16th century
Classically, a korma is
defined as a dish where meat or vegetables are braised with water, stock,
yogurt or cream.
Ingredients
- Fish
1 kg
- Yogurt
1/2 cup
- Onion
paste 1/2 cup
- Ginger
paste 2 tsp
- Garlic
paste 1 tsp
- Coriander
paste 1 tbsp
- Cardamom
6
- Cinnamon,
1″ 2 pieces
- Salt
2 tsp
- Ghee
(oil) 3/4 cup
- Green
chill 6
- Kewra
2 tbsp
- Sugar
1 tbsp
- Lemon
juice 1 tbsp
Steps
- Use
large fish for korma. Do not cut the fish into too small pieces.
- Except
for the green chillis and kewra, add all the rest of stuff into the
cooking dish. Mix well. Heat covered in low heat. Turn over the fish once
(be careful). When the water has almost dried up, add the green chilli and
the kewra heat for another half hour in very low heat.
- When
the oil begins to float on top, you are done.
যা লাগবে : মাছ ১ কেজি, (রুই অথবা কাতল) দই আধা কাপ, পেঁয়াজ বাটা, আধা কাপ, আদাবাটা ২চা চামচ, রসুন বাটা ১চা চামচ, হলুদ আধা চা চামচ, ধনেবাটা ১ টেবিল চামচ, এলাচ ৬টি, দারুচিনি ২ টুকরো, লবণ স্বাদমতো, ঘি বা তেল পৌনে এক কাপ, কাঁচা মরিচ ৬টি, চিনি ২ চা চামচ, লেবুর রস ১ টেবিল চামচ।
যেভাবে করবেন : মাছ বড় টুকরো করে ধুয়ে কাঁচা মরিচ বাদে সব মসলা, ঘি ও দই দিয়ে মেখে ডেকচিতে করে ঢাকা দিয়ে মৃদু আঁচে রান্না করুন। পানি শুকিয়ে গেলে কাঁচামরিচ দিয়ে ঢেকে আরও কিছুক্ষণ চুলায় রাখুন। এবার মাছ ভাল করে কষিয়ে আবার মৃদু আঁচে রাখুন। তেলের উপরে উঠলে নামিয়ে নিন। মাছের কোরমায় কিশমিশ পেস্তা বাদাম দেয়া যায়। কোরমা রান্না করতে দই বেশি টক হলে ২ চা চামচ চিনি দিতে হবে ও লেবুর রস বাদ দিন। আর মিষ্টি দই হলে চিনি বাদ দিন ও লেবুর রস দিন।
No comments:
Post a Comment