Rui Machher Jhol
There are many variations to
the Bengali jhol. This very simple
one is one of my favorites.
You can substitute any large
fish for rui and add vegetables like eggplant, cauliflower and peas instead of
the potato wedges I used in this recipe.
Ingredients
- 2
lbs of Rui steaks
- 4-5
medium potatoes
- 2
tsp turmeric
- 4-6
cloves
- 2
tsp salt
- 2
tsp ginger paste
- 2
tsp garlic paste (or 2 cloves, finely chopped garlic)
- 1
medium onion, thinly sliced
- 2-3
green chillies
- 3
tbsp oil for the fish
- 1
tsp garam masalla
- Enough
oil to deep fry the potatoes
Steps
- Marinate
the fish steaks with 1 tsp each of turmeric and salt and set aside
- Cut
the potatoes into thin, about 1/2 to 1 inch, wedges
- Deep
fry the potatoes until golden brown and set aside
- In
a frying pan, heat the the 3 tbsp of oil over medium to medium high heat
- Fry
the fish steaks until golden and then set aside
- In
the same pan, add the onion, garlic, ginger and cloves
- Cook
for 4-5 minutes, stirring often making sure you scrape off any bits of
fish stuck to the bottom of the pan
- Add
in 1-2 cups of water and bring to boil covered (the amount of water
will depend on how much jhol you want)
- Carefully
add the fried fish steaks, potato wedges and rest of the salt and cook
covered until the gravy has thickened
- Sprinkle
the garam masalla and turn off the heat
রুই মাছের ঝোল
উপকরণরুই মাছ - ৬ টুকরা, পেঁয়াজ কুচি - ৩ টেবিল চামচ, মরিচ গুঁড়া - ১ চা চামচ, হলুদ গুঁড়া - ১/ চা চামচ,রসুন বাটা - ১/২ চা চামচ, আদা বাটা - ১ চা চামচ, জিরা বাটা - ১/২ চা চামচ ধনে গুঁড়া - ১/২ চা চামচ, টমেটো কিউব করা - ১ কাপ, কাঁচা মরিচ - ৩/৪ টা (ফালি করা)ধনেপাতা কুচি - ২ টেবিল চামচতেল - ২ টেবিল চামচ, লেবুর রস - ১ চা চামচলবণ - পরিমানমতো পানি ৩ কাপ।
প্রণালী
মাছের টূকরাগুলো ধুয়ে লবণ ও হলুদ মেখে তেলে ভেজে নিন।
অন্য একটি পাত্রে তেল দিয়ে পেয়াজ কুচি দিয়ে নেড়ে ভাজুন। পেয়াজ বাদামী রঙ ধারণ করলে চুলার আঁচ কমিয়ে দিন। এবার আদা-রসুন বাটা, হলুদ-মরিচ গুঁড়া, জিরা বাটা, ধনে গুঁড়া এবং লবণ দিয়ে কষাতে থাকুন। সব মশলা কষানো হলে মাছের ভাজা টূকরাগুলো মশলায় ছেড়ে দিন। নেড়ে দিন হালকাভাবে। এবার তিন কাপ পানি দিয়ে আবার হালকা করে নেড়ে ঢেকে দিয়ে রান্না হতে দিন। এসময় চুলার আঁচ স্বাভাবিক থাকবে। ৫ মিনিট রান্না হলে ঢাকনা তুলে টমেটো ও কাঁচামরিচ দিয়ে আরো ১০মিনিট রান্না করুন। এখন ঝোল-ঝোল অবস্থায় ধনে পাতা কুচি ছড়িয়ে দিয়ে নামিয়ে ফেলুন।
No comments:
Post a Comment