[Valid Atom 1.0]

Tuesday, September 16, 2014

টমেটো-চিংড়ি Shrimp with cilantro and tomato

টমেটো-চিংড়ি



Shrimp with cilantro and tomato

This is one of my comfort foods. The taste belies how easy it is to make this dish.
Ingredients

  • 1 lb shrimp, deveined
  • 1 medium onion, thinly sliced
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 2 medium tomatoes, finely chopped
  • 2 green chilis, finely chopped
  • 1/4 cup chopped cilantro
  • 1 tsp turmeric powder
  • 1/2 tsp red chili powder
  • 1/4 tsp pepper
  • 1 tsp cumin
  • 1 tsp salt
  • 1 tablespoon cooking oil
  • 1/2 cup water
Steps
  • In a sautee pan, heat oil over medium-high heat
  • Once hot, add the onions and fry until they turn light golden brown
  • Add the garlic and fry an additional 2-3 minutes
  • Add the tomato, cilantro and green chilis and fry for 4-5 minutes until soft
  • Add the turmeric and red chili powder and fry for 2-3 minutes, stirring continuously
  • Add the pepper, cumin and salt and fry an additional 2 minutes
  • Add in the water and stir until it starts to boil
  • Turn the heat down to medium and stir in the shrimp
  • Cook an additional 3 minutes until done
  •  
  • টমেটো-চিংড়ি
যা লাগবে : বড় আকারের চিংড়ি /৬টি, কাপ পেঁয়াজ কুচি, চা চামচ আদা বাটা, টমেটো পেস্ট আধা কাপ, পৌনে চা চামচ রসুন বাটা, আধা চা চামচ ধনে বাটা, লবণ স্বাদমতো, চা চামচ লেবুর রস, টেবিল চামচ দুধ, তেল আধা কাপ, চা চামচ চিনি /৩টি কাঁচামরিচ।
যেভাবে করবেন : তেল গরম হলে পেঁয়াজ কুচি ভেজে নিন। সব মশলা দিয়ে কষিয়ে মাছ ছেড়ে দিন। / মিনিট মাছ কষিয়ে আধা কাপ গরম পানি দিন। নামানোর আগের চিনি, কাঁচামরিচ দিয়ে পরিবেশন করুন।

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Bangladeshi food Recipe