পোস্ত বড়া রেসিপি
কী কী লাগে?
পোস্ত, কাঁচা লঙ্কা, নুন, পেয়াজ
বানানোর উপায়?
পোস্ত, কাঁচা লঙ্কা, নুন, পেয়াজ
বানানোর উপায়?
·
খুব শক্ত করে পোস্ত বাটতে হবে ।
·
এর সঙ্গে দিতে হবে কাঁচা লঙ্কা, তারপর পিঁয়াজ মেখে স্বাদ
মতো নুন মেশাতে হবে ।
·
মেশানো হয়ে গেলে সেই মিশ্রণটি দিয়ে ছোট ছোট গোল বড়া তৈরি
করতে হবে ।
·
এবার ফ্রাইং প্যানে তেল গরম করে বড়াগুলো ছেড়ে দিলেই
মনপসন্দ পোস্ত বড়া তৈরি ।
Posto bora
- 8 POTATOES,
peeled and cooked 20 minutes
- 1 EGG
- 1 ONION,
chopped
- 2 TBSP FLOUR
- 2 GREEN
CHILLIES, chopped finely
- 2 TBSP POPPY
SEEDS
Mash the potatoes with 1/2
cup of water. Stir in the other ingredients and add salt (I used black salt)
and pepper to taste. Shape the puree into eight balls and flatten them like hamburgers.
Fry them in hot oil, 3 minutes on each side.
"Posto" means "poppy seed" and "bora" are fritters. The original recipe prescribes that the poppy seed should be soaked and ground. As I really like the texture of poppy seeds, however, I did not do that and just added them. Also, I used black salt instead of normal salt, which has a special flavor and smells a bit sulfuric. I served the fritters with tamarind sauce.
No comments:
Post a Comment