[Valid Atom 1.0]

Sunday, April 13, 2014

Mango relish Chutney

আমের চাটনি রেসিপি

উপকরণ: কাঁচা আম সেদ্ধ ২ কাপ (কুচি), নারকেল কুরানো ১ কাপ, গুড় ২ টেবিল-চামচ বা চিনি, কাঁচা মরিচ ৪টা, সরিষা (আস্ত) ১ চা-চামচ, শুকনা মরিচ ২-৩টা, রসুনকুচি ১ চা-চামচ, লবণ স্বাদমতো।

প্রণালি: আমের কুচি লবণ পানিতে ভিজিয়ে রাখতে হবে। ১ ঘণ্টা পর খুব ভালোভাবে ধুয়ে অল্প পানিতে সেদ্ধ করে নিতে হবে। আম সেদ্ধ হয়ে এলে লবণ ও গুড় দিতে হবে। নারকেল, সামান্য লবণ, কাঁচা মরিচ, সরিষা একসঙ্গে বেটে নিতে হবে নারকেলের পানি দিয়ে। সেদ্ধ আমে নারকেলের বাটা মিলিয়ে নিতে হবে। সার্ভিং ডিশে ঢেলে নিতে হবে। অন্য প্যানে তেল গরম করে সরিষা, রসুন ও শুকনা মরিচ ফোড়ন দিয়ে আমের ওপর দিয়ে পরিবেশন। খাওয়ার আগে মিশিয়ে নিতে হবে।


 Mango relish
  • 2 GREEN MANGOES, peeled and cut
  • 75 GRAM SUGAR
  • 1/2 CUP VINEGAR
  • 2 CHILLIES, chopped
  • PIECE OF GINGERROOT, sliced thinly
Put all ingredients together in a pan and bring to the boil. Simmer for 10 minutes, add some water if the mixture gets too dry. Allow the relish to cool down completely. Serve with white rice.
Relish is Or less the same as chutney; the cooking time may be a bit shorter though. Therefore, chutney is normally softer and the sugar may be caramelized.
Chutney comes from the Indian "chatni", which means "strongly spiced". Normally, it is made out of fruit pieces, vinegar, sugar, peppers and/or other spices.  
Chutney is nice with Indian food but also as a replacement of mustard with cheese.

Salsa has most probably an Aztec Indian background and is made of tomatoes and chillies as main ingredients. Salsa means "sauce". Salsa is cooked shortly and is not sweet or caramelized.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Bangladeshi food Recipe