[Valid Atom 1.0]

Sunday, April 13, 2014

Coriander chutney(ধনে চাটনি)

ধনে পাতার চাটনি - রেসিপি

উপকরণঃ ধনেপাতা কুচি ২ কাপ, কাঁচামরিচ ৩-৪ টি, আদা ১ টুকরো (এক ইঞ্চি), রসুনের কোয়া ২ টি, পেঁয়াজ কুচি ১/২ টা (মাঝারী সাইজের), তিল ৩ চা চামচ, জিরা ১ চা চামচ, লেবুর রস ২ টেঃ চামচ, চিনি ১ চা চামচ, লবণ স্বাদ মতো। 

প্রণালীঃ লবণ বাদে উপরের সবগুলো উপকরণ ১/৪ কাপ পানি দিয়ে ব্লেন্ডারে অথবা শিল-পাটায় পিশে নিন (প্রয়োজনে আরও একটু পানি ব্যবহার করা যাবে)। লবণ দিন। ব্যাস আপনার ধনেপাতার চাটনি তৈরি। এই চাটনি সিঙ্গারা, সমুচা, পুরি ইত্যাদির সাথে পরিবেশন করা যায়। তিলের পরিবর্তে কাঁচা চিনাবাদাম দেয়া যাবে।

3, Coriander chutney(ধনে চাটনি)
  • 1 BUNCH GREEN CORIANDER, chopped
  • 1 ONION, chopped
  • 3 GREEN CHILLIES, chopped
  • JUICE FROM 1 LEMON
  • 1/2 TSP CAYENNE PEPPER
  • 1/2 TSP GARAM MASALA
Put all ingredients in a food processor, add salt to taste and process to a nice sauce consistency.
Chutney comes from the Indian "chatni", which means "strongly spiced". Normally, it is made out of fruit pieces, vinegar, sugar, peppers and/or other spices.
Chutney is nice with Indian food but also as a replacement of mustard with cheese.
According to this definition, the coriander chutney is not a chutney at all (no sugar, no cooking), just a sauce, but still, this is how it is known.

Relish is Or less the same as chutney; the cooking time may be a bit shorter though. Therefore, chutney is normally softer and the sugar may be caramelized.

Salsa has most probably an Aztec Indian background and is made of tomatoes and chillies as main ingredients. Salsa means "sauce". Salsa is cooked shortly and is not sweet or caramelized.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Bangladeshi food Recipe